Комунальне некомерційне підприємство «Коростенська центральна районна лікарня» Ушомирської сільської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією!

Дата: 12.11.2020 10:41
Кількість переглядів: 114

На сьогоднішній день пневмонія вважається найбільш поширеною та серйозною інфекційною причиною високого рівня смертності дітей раннього віку у всьому світі. Особливо актуальним захворювання стало в 2020 році разом із захворюванням на короновірусну інфекцію COVID-19.

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання, а у хворого на пневмонію - накопичують слиз та рідину, які викликають біль та обмежують надходження кисню.

Причини виникнення пневмонії

Найчастіше збудниками інфекційної пневмонії є бактерії, віруси, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми.

Існують різні шляхи розповсюдження збудників пневмонії. Віруси і бактерії, які зазвичай локалізуються у носі або горлі дитини, можуть потрапити у легені при вдиханні. Крім того, ці збудники поширюються повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні.

Інфекційною пневмонією можна заразитися і через кров, особливо це стосується немовлят під час пологів або одразу після народження.

Симптоми захворювання

Найчастіше проявляються наступні симптоми пневмонії: кашель, ускладнене дихання, висока температура тіла, втягнення грудної клітки (у здорової людини грудна клітки розширюється при вдиханні), свист та хрипи під час дихання.

Іноді при пневмонії грудним дітям важко ковтати їжу або пити, у них може знижуватись температура тіла, з’являтись судоми.

Лікування пневмонії

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились симптоми - зверніться до лікаря. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування.

Профілактичні заходи

Планова вакцинація визнана найбільш ефективним методом профілактики пневмонії.  В Україні закуповуються якісні та ефективні вакцини від Hib-інфекції (гемофільної палички типу Б), кору (у складі комбінованої вакцини КПК від кору, паротиту, краснухи) та кашлюку (у складі комбінованої вакцини АКДП від дифтерії, правця, кашлюку). Діти отримують щеплення проти цих хвороб безоплатно.

Профілактика пневмонії у дітей та дорослих також передбачає зміцнення імунітету. Передусім, подбайте, щоб харчування було збалансованим. Особливо важливо це для новонароджених: грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя укріпить імунітет малюка.

Дбайте про чистоту в домі, провітрюйте приміщення і киньте курити чи, хоча б, не куріть в приміщені і коли поруч діти.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Вхід для адміністратора