Комунальне некомерційне підприємство «Коростенська центральна районна лікарня» Ушомирської сільської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

2021 - рік овочів і фруктів

Дата: 20.01.2021 11:11
Кількість переглядів: 120

2021 рік проголошений Міжнародним роком овочів і фруктів.

Організація Об’єднаних Націй прийняла рішення присвятити цей рік підвищенню обізнаності про поживну цінність овочів і фруктів та їх користь для здоров’я, пропагування різноманітного, збалансованого і здорового харчування, здорового способу життя, скорочення втрат і псування продовольства.

Овочами і фруктами вважаються їстівні частини культивованих або дикорослих рослин (наприклад, насіннєносні структури, квіти, бруньки, стебла, пагони і коріння) в сирому вигляді або мінімально оброблені.

Це визначення не поширюється на:

  • крохмалисті коренеплоди чи бульби, такі як маніок, картопля, батат і ямс (проте листя цих рослин споживається як овочі);

  • сухі зернобобові (стручкові), за винятком зібраних незрілими;

  • зернові, включаючи кукурудзу, за винятком зібраних незрілими;

  • горіхи, насіння і олійне насіння, такі як кокосові горіхи, волоські горіхи і насіння соняшнику;

  • лікарські рослини і прянощі, за винятком споживання їх у якості овочів;

  • стимулятори рослинного походження, такі як чай, какао, кава;

  • продукти, що пройшли технологічну обробку, і продукти з високим ступенем обробки (ультраоброблені) з овочів і фруктів, такі як алкогольні напої (наприклад, вина і міцні спиртні напої), замінники м’яса на рослинній основі і продукти з овочів і фруктів з доданими інгредієнтами (наприклад, фруктові соки в упаковці, кетчуп).

Мінімально оброблені овочі та фрукти – овочі і фрукти, які пройшли таку обробку, як миття, сортування, обрізка, очищення, нарізка або подрібнення, яка не впливає на їхню свіжість.

Мінімально оброблені продукти зберігають велику частину властивих їм фізичних, хімічних, органолептичних і поживних властивостей. Багато які мінімально оброблені овочі та фрукти так само поживні, як і до обробки. Наприклад, нарізані фрукти, очищені фрукти, овочеві салати, заморожені і сушені овочі та фрукти.

Овочі і фрукти – цінні джерела клітковини, вітамінів і мінералів (наприклад, фолієвої кислоти, вітамінів А і С, калію), а також корисних фітохімічних сполук.

При їхньому споживанні в рамках здорового раціону знижується ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як надмірна вага/ожиріння, хронічні запалення, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.

Однак, незважаючи на ці величезні переваги, ми не споживаємо їх у достатній кількості. Всесвітня організація охорони здоров’я і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) рекомендують кожному дорослому щодня вживати не менше 400 грамів овочів і фруктів.

Рекомендується вводити овочі та фрукти в раціон немовлят вже з шестимісячного віку і споживати їх регулярно протягом усього життя в рамках здорового раціону.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора