2021 - рік овочів і фруктів
2021 рік проголошений Міжнародним роком овочів і фруктів.
Організація Об’єднаних Націй прийняла рішення присвятити цей рік підвищенню обізнаності про поживну цінність овочів і фруктів та їх користь для здоров’я, пропагування різноманітного, збалансованого і здорового харчування, здорового способу життя, скорочення втрат і псування продовольства.
Овочами і фруктами вважаються їстівні частини культивованих або дикорослих рослин (наприклад, насіннєносні структури, квіти, бруньки, стебла, пагони і коріння) в сирому вигляді або мінімально оброблені.
Це визначення не поширюється на:
-
крохмалисті коренеплоди чи бульби, такі як маніок, картопля, батат і ямс (проте листя цих рослин споживається як овочі);
-
сухі зернобобові (стручкові), за винятком зібраних незрілими;
-
зернові, включаючи кукурудзу, за винятком зібраних незрілими;
-
горіхи, насіння і олійне насіння, такі як кокосові горіхи, волоські горіхи і насіння соняшнику;
-
лікарські рослини і прянощі, за винятком споживання їх у якості овочів;
-
стимулятори рослинного походження, такі як чай, какао, кава;
-
продукти, що пройшли технологічну обробку, і продукти з високим ступенем обробки (ультраоброблені) з овочів і фруктів, такі як алкогольні напої (наприклад, вина і міцні спиртні напої), замінники м’яса на рослинній основі і продукти з овочів і фруктів з доданими інгредієнтами (наприклад, фруктові соки в упаковці, кетчуп).
Мінімально оброблені овочі та фрукти – овочі і фрукти, які пройшли таку обробку, як миття, сортування, обрізка, очищення, нарізка або подрібнення, яка не впливає на їхню свіжість.
Мінімально оброблені продукти зберігають велику частину властивих їм фізичних, хімічних, органолептичних і поживних властивостей. Багато які мінімально оброблені овочі та фрукти так само поживні, як і до обробки. Наприклад, нарізані фрукти, очищені фрукти, овочеві салати, заморожені і сушені овочі та фрукти.
Овочі і фрукти – цінні джерела клітковини, вітамінів і мінералів (наприклад, фолієвої кислоти, вітамінів А і С, калію), а також корисних фітохімічних сполук.
При їхньому споживанні в рамках здорового раціону знижується ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як надмірна вага/ожиріння, хронічні запалення, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.
Однак, незважаючи на ці величезні переваги, ми не споживаємо їх у достатній кількості. Всесвітня організація охорони здоров’я і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) рекомендують кожному дорослому щодня вживати не менше 400 грамів овочів і фруктів.
Рекомендується вводити овочі та фрукти в раціон немовлят вже з шестимісячного віку і споживати їх регулярно протягом усього життя в рамках здорового раціону.