Комунальне некомерційне підприємство «Коростенська центральна районна лікарня» Ушомирської сільської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

06 березня 2020 року – Всесвітній день боротьби з глаукомою

Дата: 02.03.2021 10:53
Кількість переглядів: 126

06 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою. Світова громадськість почала відзначати цей день з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми (WGA) і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою (WGPA).

Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Термін „глаукома” об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком дефектів поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Найчастіше хвороба розвивається непомітно. Порушення відтоку внутрішньоочної рідини – одна із найчастіших причин безповоротної сліпоти. При глаукомі відтік внутрішньоочної рідини утруднений, і тиск усередині ока підвищується. Це призводить до погіршення живлення нервових клітин сітківки та зорового нерва. На початковій стадії хвороби зміни можуть бути зворотніми, а в розвиненій уже стають постійними. Подальше руйнування волокон зорового нерва призводить до того, що відбувається поступове звуження поля зору. На пізній стадії хвороби залишається «трубковий» зір: поле зорузвужується настільки, що хворий дивиться, ніби через вузьку підзорну трубу, тобто зовсім перестає помічати розташовані збоку об’єкти, його зір значно погіршується аж до сліпоти. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню, оскільки відбувається атрофія зорового нерва.    
4% людей з інвалідністю із зору мають нейродегенеративні захворювання, серед яких перше місце посідає глаукома. «Втрата зору відбувається непомітно, поступово і у більшій частині випадків безболісно. Саме тому пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно і повернути або зберегти зір неможливо», — зазначає Оксана Вітовська, головна позаштатна спеціалістка МОЗ України з офтальмології.
При цьому з 28 млн сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням. Глаукома є одним  із самих інвалідизуючих захворювань у світі. За результатами досліджень, імовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування становить 27%, а на обидва ока –  9% (за інформацією сайта ЦГЗ). Половину випадків сліпоти в світі викликає катаракта, 12% і 5%, відповідно, – такі хронічні неінфекційні хвороби як глаукома і діабетична ретинопатія. Головні інфекційні причини сліпоти — трахома та онхоцеркоз.Щоб призупинити темпи інвалідизації внаслідок цієї хвороби, необхідно розв’язати проблему її вчасного виявлення. Для цього кожна людина після 40 років повинна регулярно вимірювати свій внутрішньоочний тиск. Для більшості людей нормальним тиском вважається рівень 16-26 мм рт.ст .
 
Глаукома – це хвороба очей у хворому організмі. Чинниками, які спричиняють її, є: розлад нервової, серцево — судинної систем, тяжкі ступені короткозорості або далекозорості, травми та операції очей, ендокринні та спадкові захворювання. Наприклад, 40 % пацієнтів із патологією дна ока складають люди, хворі на діабет.
Розрізняють відкритокутову чи закритокутову форми глаукоми. Відкритокутова форма найчастіше довго протікає безсимптомно і виявляється на пізній стадії.  Закритокутова  більш виражена при значному підвищенні тиску і проявляється гострим нападом: виникає біль в оці, надбровній дузі, скронях, уражене око заслане туманом, при погляді на лампу з’являються райдужні кола. Частіше за все хворі скаржаться на  відчуття чужорідного тіла в оці (створюється враження, що дивишся «через сітку»,), затуманення зорув ранці, почервоніння та біль в очах, головний біль.
Також іноді реєструються випадки з нормальним внутрішньоочним тиском. У таких випадках тиск тримається в зоні верхньої граничної норми, але кровообіг у зоровому нерві різко погіршується, а значить його функції порушуються. Якщо порушується зір та з’являються інші скарги, притаманні глаукомі,не потрібно зволікати з візитом  до лікаря.
 
Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання або лише при підозрі на нього –  комп’ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом –  офтальмоскопією та комп’ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці
Хворий на глаукому має перебувати під пильним, постійним наглядом спеціаліста та чітко дотримуватись його рекомендацій.
Раннє виявлення і своєчасне лікування глаукоми дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.
Діагноз глаукома – не привід для відчаю та паніки. Важливо щоб хворі пам’ятали, що зниження підвищеного тиску в оці  –  целише перший крок до збереження зору.
Основне завдання лікування — зупинити розвиток хвороби і запобігти подальшій втраті зору. Своєчасне виявлення і правильне лікування допомагає зберегти його на довгі роки.
Залежно від виду глаукоми, стадії її розвитку, наявності інших супутніх захворювань проводять медикаментозне, лазерне або хірургічне лікування.
Важливо щоб хворі пам’ятали, щозниження підвищеного тиску в оці  –  целише перший крок до збереження зору.


« повернутися

Вхід для адміністратора