Комунальне некомерційне підприємство «Коростенська центральна районна лікарня» Ушомирської сільської ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Фізична реабілітація як складова частина реабілітаційного плану лікування пацієнтів

Дата: 14.07.2022 15:41
Кількість переглядів: 57


Похила площина зі східцями

Фізична реабілітація – складова частина медичної, соціальної та професійної реабілітації, система заходів щодо відновлення або компенсації фізичних можливостей та інтелектуальних здібностей, підвищення функціонального стану організму, поліпшення фізичних якостей, психоемоційної стійкості та адаптаційних резервів організму людини засобами та методами фізичної культури, елементами спортивної підготовки, масажу, фізичних та природних факторів.

Cпеціалісти відділення медичної реабілітації визначають  методи і засоби для загального та специфічного  впливу на організм пацієнта та диференціюють навантаження в залежності від виду патології та стану хворого. Використовуються методи оцінки (контролю) впливу навантажень на організм пацієнта та ефективності реабілітаційних заходів, які можна поділити на активні, пасивні та психорегулюючі. До активних засобів відносяться всі форми лікувальної фізичної культури, терапевтичні вправи, до пасивних - масаж, мануальна терапія, фізіотерапія, природні фактори; до психорегулюючих – аутогенне тренування, м'язова релаксація та ін.

Рухова активність – найважливіша умова формування здорового образу життя, основа правильної побудови медичної реабілітації. Фізичні вправи, адекватні можливостям хворого, надають тренувальний ефект і підвищують адаптаційні можливості, викликають в організмі людини позитивні функціональні зміни. В результаті тренування механізми регуляції нормалізуються, вдосконалюються, підвищуються адаптаційні можливості організму хворого до динамічно змінюваних умов середовища. Ніякі інші засоби таметоди реабілітації не в стані замінити фізичні вправи. Тільки в результаті їх впливу ми в стані відновити і вдосконалити фізичну працездатність хворого, яка, як правило, помітно знижується при патологічних процесах.


« повернутися

Вхід для адміністратора